Monday, November 21, 2016

Rest in peace sayang kakak, #Palletthekat

Pallet.
Dulu pernah berhasrat nak bela sangat kucing since lepas kahwin duduk berdua je, aku pandang Addam, Addam pandang aku. Lepas dah puas jalan-jalan (honeymoon) then plan nak bela kucing. Tapi lebih prefer stray cats. 


"setelah sekian lama pikat, baru dapat pegang"

So satu hari tu 10/05/2016, Addam sent gambar sekor kucing ni. Dah lama sebenarnya Addam perhati kucing ni kat hospital dia kerja, kat port dia selalu lepak. Kucing ni selalu sekor-sekor and takut-takut.  Addam memang sangat suka kucing, sama jugak dengan aku, tapi aku akan sayang kalau kucing tu aku bela sendiri. So aku cakap kat Addam jom la bela.

12/05/2016, malam. Kebetulan masa tu baru dapat bonus so pulun gugel tempat yg jual barangan kucing yang murah-murah sebab nak beli semua keperluan dia. Lepas je beli sangkar dan barang-barang keperluan lain terus pergi hospital Addam kerja then pikat kucing tu lagi bawak balik rumah.
Kami bagi nama dia Pallet sebab dia suka duduk menyorok kat pallet hospital. Even dah bawak balik pun dia menyorok kat bawah dapur, bawah tangga, bawah meja. Senang cakap semua yang berkayu la.

Hai nama saya Pallet, saya keluarga baru keluarga ni. Harini first day saya.

Kami kurung dalam sangkar dulu untuk beberapa hari sebab nak bagi dia biasa bau rumah. Masa ni seksanya nak bela dia sampai rasa give up sebab dia mengiau je, susah hati rasa. Kadang-kadang kalau nak main dengan dia, memang biar je dia bebas dalam rumah. Even kami pergi kerja pun, kami biar je dia bebas. Nasib dia bukan jenis berak merata sebab masa first time pun memang letak dia atas bekas pasir, bagi dia biasa so then kalau dia nak berak, memang dia akan carik pasir dia.

Good boy sangat awak ni Pallet, mana la kami tak sayang.



Masa awal-awal memang susah sangat nak dekat dengan Pallet sebab dia penakut. Ni bagi makan pun letak bawah meja, tu pun dia still rasa insecure. Dah lama-lama, memang bebaskn dia dalam rumah je. Sangkar, letak kat luar. Tak berani lagi nak bagi bebas, takut tak reti balik. Tapu faham-faham jela kucing yang masih anak-anak ni, bila bebas malam-malam dok gigit kaki orang time tido, lompat sana, lompat sini. Sampai tak tahan rasa. Haha sebenarnya tu la kenangan manis. Bukan senang nak jinakkan kucing dengan tuannya.


Dah lama sikit biar dia bebas kat luar tapi asalkan kami ada. Addam paling gigih bersihkan pasir Pallet sebab tu Pallet dengan Addam sangat rapat. Asal bersihkan pasir je, mesti dia sibuk. Senang cerita sampai ke besar suka menyibuk orang buat kerja. Tapi tula peneman setia. Allahu beruntung sangat rasa.

my lil family.



Punya la sayang dekat manja sekor ni, gigih hantar pegi vaksin. Pantang sakit, hantar pegi vet. Makin besar makin manja. Asal kami balik kerja dia tunggu depan pagar. Kalau dia dalam rumah, dengar motor Addam, laju je bangun pergi kat Addam. Kalau dokong, mesti dia raba pipi nak pegang. How I miss this. :( selalu sangat main nyorok-nyorok n kejar-kejar dengan Addam kat dalam rumah. Kalau kami makan, dia mesti akan duduk dengan Addam. Baiknya awak Pallet.


Dah besar dah awak. Suatu hari tu, 15/11/2016 (Selasa), memandangkan aku dengan Addam dah lama tak keluar tengok wayang so lepas Addam balik kerja, kami plan pergi pos parcel then tengok wayang. Pallet masa tu memang asyik ke hulu ke hilir dengan kucing betina. Kucing betina tu kami panggil 'Mommy' then anak betina dia, 'Tompok'. Memang dorang selalu berkepit dan singgah makan kat rumah.

Before keluar rumah Addam dah offer Pallet, nak makan ikan rebus (favorite Pallet). Tapi Pallet keluar je dengan kawan-kawan dia then aku cakap kat Addam "biarlah dia main kat luar, balik nanti makan" 

Malam tu, balik dari tengok wayang, pelik kenapa Pallet tak tunggu depan pagar. Selalunya dari jauh kalau nampak kereta kemain dia berlari datang. Addam fikir dia tengah mengawan kot sebab tu tak balik. Esoknya pun tak balik. Mulalah aku tak sedap hati, Hari-hari cari Pallet kawasan taman. Tunggu dia kat depan rumah sampai kul 2 pagi kot-kot Pallet balik.

19/11/2016 (Sabtu) sepanjang perjalanan balik kerja memang dah doa dalam kereta nangis-nangis nak jumpa Pallet kalau masih berjodoh. Balik kerja dah malam, aku ajak Addam makan luar lepas aku balik kerja. Sambil-sambil tu tercari-cari mana Pallet tapi takde. Balik dari makan, Addam berhenti seberang jalan, nampak macam bulu kucing. Bila tengok rantai, ya betul, Pallet. Allahu Tuhan je yang tahu perasaan aku masa tu, kesian tengok Pallet dah berulat.

Menangis rasa.

Tapi sekurang-kurangnya kami tahu Pallet dah takde, takdela aku berharap macam selalu. 

Esoknya Addam setelkan Pallet n tanam kat rumah parents Addam.

Terima kasih husband. Walaupun Pallet berulat, bangkai dah lama, awak tolong selesaikan tanggungjawab. Terharu rasa. Saya tahu kita sama-sama sayangkan Pallet. Even sampai sekarang pun, duduk rumah takde Pallet, memang terasa. Kucing yang bijak. Sepanjang bela Pallet, rezeki mencurah-curah. Aku pregnant tapi tak sempat Pallet jumpa adik nanti.

Harap Pallet bahagia sepanjang duduk dengan kami. Kita jumpa kat sana nanti.

 Rest in peace the most beautiful creature, Pallet.

Kakak dan abang sayang Pallet.






pen merah pen biru, you marah ILOVEYOU

Monday, October 19, 2015

#fifyaddamnikah

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 29 Ogos 2015, sah bergelar isteri kepada Addam bin Hashim setelah 5 tahun lebih berkawan. Dah sebulan lebih berlalu, baru dan nak update. EH macam tak percaya je! 
[ENTRY BERGAMBAR]

tengah siap-siap ni.  since nak tunang ke nikah makcik ni dok prepare kite.


touch up sikit. 

"hello, awak kat mana dah tu?"

emm baru rasa nebes sikit time ni, dah nampak bakal suami kat depan.

the crowd.

lafaz sakinah bermula.

alhamdulillah..sekali lafaz..

eh! malu-malu pulak hihi

surat nikah sementara.

ni wali kite, juga ayahanda kite, Mohd Noor bin Jaafar.

kawan-kawan arwah bonda.

my family belah bonda, johorean.

kawan satu ward ngan kite. wana n ain. dua-dua nak nikah dah awal tahun depan.

kakak ipar kite, kak alin :)

kawan baik kite dunia akhirat. tak pernah tak ada.

dua kawan baik kite dunia akhirat.

dulang's girl.


dulang's boy.

much love!

Yayy! Dah kawen. Hee suka sangat baju nikah kitorang.

Alhamdulillah terima kasih semua yang di belakang dan depan tabir. You know yourself! Thank you so much!

Baju Nikah by : Butik Umairah, Medan Mara 
Mekap by : instagram ruqayyamakeup. facebook RuQayya Make Up
Henna by :instagram zurarahim_henna


pen merah pen biru, you marah ILOVEYOU